Co warto wiedzieć o meblach chłodniczych?

Meble chłodnicze swoje zastosowanie doskonale znajdują zarówno w wielkopowierzchniowych sklepach spożywczych, jak i lokalach gastronomicznych, kawiarniach czy cukierniach. Różnią się one pomiędzy sobą nie tylko wielkością, ale również formą i przeznaczeniem. W zależności od wybranego typu inne może być także zapotrzebowanie na moc chłodniczą.

Rodzaje mebli chłodniczych

Wszelkiego rodzaju meble chłodnicze podzielić można na następujące grupy:
– szafy chłodnicze,
– lady chłodnicze,
– witryny chłodnicze,
– wyspy/ gondole/bonety chłodnicze.
Choć meblem chyba stosowanym najczęściej jest szafa chłodnicza, to inne typy chłodniczych mebli również z powodzeniem znajdą swoje szerokie zastosowanie w obiektach handlowych i usługowych różnej wielkości, posiadających dość zróżnicowany asortyment. Niezależnie jednak od konkretnego typu mebla, poza jego funkcjonalnością bardzo ważna jest również estetyka wykonania.

Czynniki chłodnicze

W zdecydowanej większości przypadków za utrzymanie wewnątrz mebli chłodniczych odpowiedniej temperatury odpowiedzialne są agregaty chłodnicze – mogą być one wewnętrzne (tu dobry przykład może stanowić między innymi szafa chłodnicza) bądź zewnętrzne. Warto także mieć na uwadze, że dobór mebli oraz ich zapotrzebowanie na moc chłodniczą przede wszystkim zależy od:
– wielkości pomieszczenia, w którym meble będą umieszczone,
– ilości przechowywanego w ich wnętrzu asortymentu,
– ilości oraz rodzaju innych tego typu mebli znajdujących się w tym samym obiekcie,
– wielkości kosztów inwestycyjnych.

Comments are closed.