W jakiej formie wypiekać domowy chleb?
Domowy chleb nie ma sobie równych – zwłaszcza jeszcze ciepły, z przyjemnie chrupiącą skórką. Jego wytwarzanie nie musi być czasochłonne ani skomplikowane. Wystarczy dobra receptura i odpowiednia forma do wypiekania. Jak sprawdzi się najlepiej, na co zwrócić uwagę podczas zakupów?
Formy do pieczenia chleba – jaki materiał wybrać?
Dostępne w sklepach formy do pieczenia chleba różnią się przede wszystkim materiałem, z którego zostały wyprodukowane. To detal, który ma największe znaczenie, jeśli chodzi o jakość formy i komfort jej użytkowania.
Bardzo popularne są formy metalowe. Ich ogromnym plusem jest niska cena, ale też łatwa dostępność. Niestety, trzeba je za każdym razem smarować tłuszczem, by ciasto się nie kleiło do brzegów. Uniknąć tego kroku pozwoli forma metalowa z powłoką nieprzywierającą lub forma szklana albo ceramiczna, która dodatkowo długo będzie trzymać ciepło. W sklepach można kupić również forma do pieczenia chleba silikonowa – lekkie, bardzo wygodne w przechowywaniu, nie przywierające do ciasta.
Jakie inne kryteria wziąć po uwagę, kupując formę do chleba?
Materiał to nie jedyny szczegół, o którym trzeba zdecydować, wybierając formę do chleba. Inna kwestia to rozmiar i kształt.
Tutaj najlepiej kierować się swoimi potrzebami i upodobaniami. O ile niektórzy wolą mniejsze bochenki, innym zależało będzie na dużym chlebie, którego wystarczy dla całej rodziny na kilka dni. Dużo piekąc, warto zaopatrzyć się w kila forem, by dopasowywać je do rodzaju wypiekanego chleba i potrzeb.