Tylki rosyjskie – użycie krok po kroku

Tylki rosyjskie to niewielkie przedmioty, które zrewolucjonizowały ozdabianie ciast i tortów. Z nimi nie jest to aż tak trudna sztuka. Wystarczy odrobina wyobraźni, garść różnego rodzaju tylek, barwniki i krem o dobrej konsystencji by móc dekorować desery jak profesjonalista. Oczywiście, niezbędny jest też trening.

Z tradycyjnym rękawem cukierniczym


Najprostszy rękaw cukierniczy to jednorazowy worek. Niektóre źródła podają, że można nawet zastąpić go woreczkiem śniadaniowym. W praktyce jest on zbyt miękki i nie radzi sobie za dobrze z gęstymi masami. Lepiej jest kupić rękaw wykonany z grubej folii, która na pewno utrzyma każdy krem. Następnie należy umieścić tylkę rosyjską wewnątrz rękawa i obciąć jego końcówkę. Powinno z niego wystawać około 5 mm tylki. Krem nakłada się od góry do wnętrza rękawa. Należy pamiętać o upychaniu go by na bieżąco pozbywać się zalegającego powietrza. Rękaw trzyma się dwoma rękoma. Jedna z nich trzyma górę worka, a druga wyciska masę.

Z adapterem do tylki


Jeśli masz rękaw cukierniczy z adapterem, to sprawa jest wyjątkowo prosta. Wkładasz wybraną tylkę w otwór adaptera. Sprawdzasz, czy na pewno dobrze leży i nigdzie nie ma szpar. Jeśli są – to musisz zmienić adapter na mniejszy. Następnie, przykręca się go do rękawa. Samo nakładanie masy wygląda tak samo w obu przypadkach. Krem nakłada się do 2/3 wysokości rękawa. Dzięki temu łatwo się go wyciska. Ważne jest, by pracę rozpocząć od usunięcia z kremu powietrza. W przeciwnym wypadku pierwsze ozdoby mogą być mało estetyczne i porozrywane.

Comments are closed.