Mata silikonowa do pieczenia – hit czy kit?

Rynek akcesoriów do pieczenia jest bardzo bogaty. Przebojem pojawiają się na nim co rusz to nowe gadżety z silikonu. Trudno się dziwić, ten odpornym na wysokie temperatury materiał ma sporo zalet. W kuchni bardzo przydatna okazuje się zwłaszcza mata silikonowa do pieczenia. Podpowiadamy dlatego warto ją mieć.

Na czym polega fenomen silikonu

Silikon jest coraz częściej stosowany jako materiał na różnego rodzaju akcesoria kuchenne. Trudno się temu dziwić, dobrze sprawdza się w szerokim zakresie temperatur, zarówno podczas mrożenia jak i pieczenia. Jest nieprzywieralny i elastyczny. Dzięki temu m.in. możliwa jest produkcja form o bardziej skomplikowanych kształtach, choćby kwiatów czy zwierząt, co często nie jest możliwe przy zastosowaniu innych materiałów.

Czy warto kupić matę silikonową do pieczenia?

Wiele osób podchodzi sceptycznie do posiadania mat silikonowych, jednak warto poznać zalety takiego rozwiązania. Maty z silikonu mogą nie tylko służyć do pieczenia, ale dobrze sprawdzą się również jako stolnice. Trzeba jednak pamiętać, że silikon jest miękki, więc nie można na nich używać klasycznych noży. Takie maty:

  • nie wymagają smarowania tłuszczem;
  • są elastyczne, więc łatwo je zwinąć i przechować;
  • mogą służyć jako podkładki pod gorące naczynia.

O czym pamiętać przy zakupie

By naprawdę docenić zalety mar silikonowych do pieczenia nie warto wybierać najtańszych modeli. Te często sprzedawane są jako stolnice, bo nie są odporne na temperatury powyżej 200 stopni i nie należy na nich wtedy piec. Mogą być też zbyt cienkie przez co ciasto będzie się łatwo przypalać.

Comments are closed.