Czym się różni babeczka od muffinki?
Niezwykle często popełniany jest przez niedoświadczonych jeszcze mistrzów kuchni błąd polegający na nierozróżnianiu babeczki i muffinek. Co prawda wyglądają one nieco podobnie, mają podobny kształt, a także tak samo wyglądają papilotki do muffinek, jak i również do babeczek. Różnice jednak tkwią w tym, co jest wewnątrz obu tych wypieków.
Charakterystyka muffinek
Podstawową różnicą pomiędzy babeczkami a muffinkami jest ich wykonanie. Podstawową różnicą jest zastosowana dekoracja. I choć obie wersje korzystają z papilotek do muffinek, to jednak w przypadku muffinek dekoracja jest bardzo oszczędna, nie ma tu miejsca na kremy i wymyślne dodatki. Najczęściej spotkać na nich można zaledwie cukier puder lub ewentualnie nieco polewy czekoladowej.
Dzięki temu muffinki zdecydowanie częściej są wypiekami o wiele zdrowszymi. Tym bardziej że w ich składzie jest mniej cukru, a zdecydowanie więcej zdrowszych składników, takich jak musli, bakalie, owies, czy też nawet świeże owoce.
Charakterystyka babeczek
Babeczki natomiast są produktami o wiele bardziej kalorycznymi i niezdrowymi. Dzięki dużej zawartości cukru, przez wielu są również uważane za znacznie smaczniejsze, choć jest to oczywiście zupełnie subiektywna opinia osób wybierających je.
Warto też pamiętać o tym, że przez fakt przygotowywania babeczek na maśle są one znacznie bardziej kaloryczne, więc nie mogą być wykorzystywane jako element śniadania, a raczej bardziej jako deser. Co i tak ze względu na zdrowie nie powinno mieć miejsca zbyt często.