Różnice w stosowaniu barwników spożywczych

Niektórzy zastanawiają się nad tym, jaka jest różnica między płynnym barwnikiem spożywczym a żelem lub wersją w proszku. Zasadniczo różnica między trzema rodzajami barwników spożywczych polega na poziomie rozcieńczenia. Mniej płynu oznacza bardziej skoncentrowany kolor. Ogólnie rzecz biorąc, barwniki żelowe do żywności można stosować zamiennie z barwnikami płynnymi, wystarczy po prostu użyć ich znacznie mniej. Barwniki w proszku są najczęściej używane w zastosowaniach w których woda jest zabroniona, np. w czekoladzie i suchych mieszankach.

Różnice zastosowania:

Płynny barwnik spożywczy

Daje najdelikatniejszy poziom koloru.
Sposób użycia: Dodawać płynny barwniki spożywczym kroplami, aż do uzyskania pożądanego poziomu koloru. Idealny do barwienia twardych cukierków i lizaków, lukier, ciast, ciasteczek, lodów i pisanek.

Żelowy barwnik spożywczy

Daje ciemny, nasycony kolor.
Sposób użycia: do żelowego barwienia żywności w zalecamy dodanie niewielkiej ilości barwnika, w razie potrzeby ilość można zwiększyć. W przypadku kolorów żelowych w wyciskanej butelce dodajemy kilka kropli. Łatwo przesadzić, więc zacznij od niewielkiej ilości koloru.
Może być stosowany zamiennie z płynnym barwnikiem spożywczym, wystarczy użyć mniej. Idealny do dodawania koloru do większych partii składników i gdy problemem jest dodanie zbyt dużej ilości płynu.

barwniki spozywcze

Produkt pochodzi ze sklepu Polmarkus

Barwnik spożywczy w proszku

Barwniki spożywcze w proszku zapewniają najgłębszy, bardzo ciemny poziom koloru.
Sposób użycia: Nabierz niewielką ilość barwnika spożywczego w proszku i dodaj do suchych składników. Aby zabarwić czekoladę lub polewę cukierniczą zacznij od niewielkiej ilości roztopionej czekolady lub polewy i wymieszaj ze sproszkowanym barwnikiem.
Idealny do barwienia czekolady, suchych mieszanek i wszędzie tam, gdzie woda jest zabroniona.

Comments are closed.