Masa cukrowa – Jak stworzyć fantastyczny tort?

Masa cukrowa to odpowiedź na pytanie o to, jak przygotować tort marzeń. Dzięki niej nawet najbardziej niepozorny wypiek można zamienić w prawdziwe arcydzieło sztuki cukierniczej. Trzeba tylko wiedzieć, jak pracować z masą cukrową, by efekt końcowy oszałamiał i zachwycał.

Jak samodzielnie przygotować masę cukrową?

Wielu osobom wydaje się, że samodzielne przygotowanie masy cukrowej to zadanie zbyt pracochłonne i trudne. Tymczasem prawda jest taka, że będąc w posiadaniu dobrego przepisu, masę cukrową łatwo i szybko można wykonać w domu. Najczęstszymi składnikami tej masy są cukier puder oraz glukoza. Spotkać można także przepisy, w których zaleca się dodanie żelatyny bądź też odrobiny mąki. Składniki na masę należy zagotować z odrobiną wody, aż powstanie coś w rodzaju gładkiej plasteliny. Tę dowolnie można barwić różnymi barwnikami – najlepiej w proszku – by otrzymać masę cukrową w różnych odcieniach.

Jak pracować z masą cukrową?

By praca z masą cukrową ( https://sklep.polmarkus.com.pl/masy-cukrowe ) przebiegała bez żadnych problemów, powinna mieć ona odpowiednią konsystencję. Zbyt rzadka masa będzie lepić się i ciągnąć, skutecznie utrudniając pracę. Prawidłowo przygotowana masa ma konsystencję gęstej plasteliny, bardzo łatwo się formuje i nie przywiera do palców. Dobrze jest powierzchnię, na której pracuje się z masą, uprzednio posypać odrobiną mąki, która zapobiegnie przywieraniu. Praca z masą cukrową wymaga odrobiny wprawy, którą można zyskać tylko przy regularnym ozdabianiu wypieków tą metodą. Prawdziwi mistrzowie cukiernictwa potrafią z wykorzystaniem masy cukrowej stworzyć fantastyczne arcydzieła, które przekraczają granicę ludzkiej wyobraźni.

Comments are closed.