Akcesoria do dekorowania ciast
Z pewnością nie jedną osobę zachwycały dekorację, które widzieli na tortach i różnego rodzaju ciastach. Wydają się one tak dobrze i niezwykle dokładnie wykonane, że wielu aż uważa, że do ich wykonania potrzebne są ponad przeciętne umiejętności cukiernicze. Okazuje się jednak, że choć pewna wprawa jest wymagana, to jednak głównym czynnikiem, który za nie odpowiada, są wykorzystywane do ich wykonywania akcesoria.
Czym nakładać dekoracje
Jak wiadomo różnego rodzaju dekoracje na ciastach, są głównie wykonywane z bitej śmietany lub specjalnego kremu. Powstaje jednak pytanie, czy taki krem efektywnie i przede wszystkim efektownie nałożyć na ciasto. Wykorzystać do tego celu można dwa rodzaje akcesoriów. Może to być:
– szpryca dekorująca — jest to zdecydowanie najprostszy i najbardziej intuicyjny sposób dekorowania ciast. Używa się jej nieco w podobny sposób jak wielkiego długopisu, którym nakład się kolejne elementy kremu
– rękaw cukierniczy — jest to narzędzie znacznie bardziej zaawansowane w obsłudze, jednak o wiele efektywniejsze dzięki możliwości stosowania w nim po pierwsze większej ilości kremu, a po drugie dzięki możliwości stosowania o wiele lepszych tylek dekoracyjnych.
Gotowe formy dekoracyjne
Czasem jednak używanie rękawa cukierniczego okazuje się zbyt trudne i wielu domowych cukierników chce użyć czegoś znacznie łatwiejszego. Idealnie w tym celu sprawdzają się takie formy dekoracyjne, które najczęściej wykonywane są z silikonu. Umożliwiają one przygotowanie gotowych lukrowych lub marcepanowych wzorów, które po zaschnięciu łatwo się wyjmuje i od razu umieszcza na torcie.