Tworzenie ciasta nie może już być łatwiejsze – mata silikonowa

Nowoczesne technologie nie raz ułatwiają życie, ale są też odkrycia, które okazują się przełomem. Należy do nich mata silikonowa. Silikon będąc materiałem o doskonałym przewodnictwie cieplnym, a jednocześnie niezwykle elastyczny i co najważniejsze nieprzywierający, staje się idealnym rozwiązaniem, które po pierwszym zastosowaniu okazuje się niezbędnym w kuchni.

Do czego to służy?

Zastosowanie stolnicy silikonowej jest uniwersalnym rozwiązaniem i posiada wielorakie funkcje. Zastępując tradycyjną drewnianą powłokę tym materiałem, nie tylko uzyskujemy powierzchnię do wyrobu każdego rodzaju ciasta od masy na pizzę po chleb, pierogi czy słodkie ciasteczka. Jednocześnie matę silikonową można zastosować nie tylko na stół, lecz również użyć jej w piekarniku.

Zapomnijmy więc o papierze do pieczenia, czy smarowaniu blach tłuszczem, bądź posypywaniu mąką. Silikon bezproblemowo przejmuje te funkcje, jednocześnie pomagając w utrzymaniu czystości. 

Co można uzyskać?

Mata silikonowa po ustawieniu na stole doskonale przywiera do każdej powierzchni, nie ślizgając się i nie przesuwając. Jednocześnie jej powierzchnia idealnie utrzymuje kontakt z wyrabianym ciastem, zupełnie eliminując tak niechciany efekt klejenia się ciasta do podłoża. Nie trzeba więc dodatkowo posypywać stolnicy mąką. 

Maty silikonowe dostępne są w wielu kolorach. Po zakończeniu pracy umycie jej powierzchni jest banalnie proste, a całość zwinięta w niewielkich rozmiarów wałek może być łatwo przechowywana, nie zajmując zbyt wiele miejsca. 

Mata silikonowa dostępna w tym miejscu.

Comments are closed.