Pokrój ciasto tym prostym nożem – idealne narzędzie kuchenne
Wierzcie lub nie, ale można pokroić tort urodzinowy jednym nożem. Tak, krojenie tortu obejmuje więcej niż tylko nóż cukierniczy, którego używasz. Najważniejszą częścią cięcia tortu jest wybór odpowiedniego noża do ciasta. Chcesz się upewnić, że twój nóż ma ostrą krawędź i jest łatwy w użyciu, ponieważ musi być twoim stałym towarzyszem podczas całego procesu cięcia. Istnieje całkiem sporo czynników, które powinny iść w wyborze idealnego noża do tortu, więc spójrzmy na niektóre z nich.
Jakiego rodzaju noża cukierniczego należy użyć do krojenia ciasta?
Pierwszym krokiem w wyborze noża do ciasta jest przyjrzenie się rodzajowi tortu, który zamierzasz kroić. Istnieje wiele różnych rodzajów tortów i każdy z nich wymaga użycia innego rodzaju ostrza. Torty biznesowe (torty ozdobione symbolami, logotypami i słowami) muszą być ozdobione jadalnym złotym, srebrnym lub kolorowym nadrukiem. Proces dekoracji może być bardzo żmudny i wymagający, więc jeśli chcesz go sobie ułatwić, możesz zdecydować się na zestaw do dekoracji tortów. Większość tortów jednak nie jest dekorowana, więc można tutaj wybrać nóż cukierniczy. Jeśli tort będzie służył tylko niewielkiej grupie osób, można wykorzystać prosty waniliowy lub żółty tort, aby uczcić swój wyjątkowy dzień. Jeśli jednak tort będzie przeznaczony dla większej grupy, będziesz chciała użyć udekorowanego tortu.
Wybierz swój nóż cukierniczy
Kiedy już zdecydujesz się na rodzaj noża, którego chcesz użyć i rodzaj ciasta, które będziesz kroić, kolejną rzeczą, o której należy pomyśleć, jest waga ostrza. Waga ostrza Twojego noża cukierniczego jest najważniejszym czynnikiem przy wyborze odpowiedniego noża do krojenia tortów. Określa ona również, jak łatwo będzie kontrolować nóż. Zazwyczaj cięższe ostrze utrudnia stabilne trzymanie noża, ale zapewnia większą siłę podczas krojenia tortu. Ważna jest również równowaga noża. Jeśli nóż do ciasta jest zbyt ciężki w jednym obszarze lub zbyt lekki w innym, będzie trudny w użyciu. Chcesz, aby waga noża była równomiernie rozłożona, tak aby łatwo było go kontrolować i nie męczyć się podczas użytkowania. Po wybraniu wagi ostrza możesz zacząć patrzeć na długość noża. Długość ostrza powinna być oparta na wielkości tortu, który będziesz kroić. Długość ostrza należy również wziąć pod uwagę podczas obsługi tortu. Ważne jest, aby ciasto było umieszczone na talerzu lub uchwycie przeznaczonym do cięcia ciast, ponieważ pomoże to utrzymać stabilną rękę i zapewni lepszą kontrolę nad nożem.