Jak korzystać z ranty cukierniczej?
Do akcesoriów kuchennych co chwile dochodzą coraz to nowe, które mają ułatwić, nam pieczenie wprowadzając jednocześnie mała rewolucje. Oczywiście niektóre z nowych pomysłów na ustawienie prac kuchennych są mniej oraz bardziej trafione.
Jednak trzeba przyznać, że ranta cukiernicza nie należy do kolejnych produktów, które jedynie będą leżeć na szafce. Wręcz przeciwnie będziemy mogli go wykorzystywać podczas pieczenia każdego wypieku. Dzięki swojej wielofunkcyjności zastępuje wiele innych produktów jednocześnie.
Czym jest ranta cukiernicza?
Ranta cukiernicza została opracowana w celu zastąpienia większych i mniejszych blach do pieczenia o różnych wymiarach. Mamy do dyspozycji mamy swobodną regulację ranty.
Przykładowa ranta może mieć od 27 do 54 cm długości natomiast jeżeli chodzi o szerokość, to może ona wynosić od 18 do 34 cm. Ranty cukiernicze wyposażone w separator dają nam kolejne możliwości, ponieważ jesteśmy w stanie piec na jednej blaszce dwa oddzielne wypieki.
Jak używać rantu cukierniczych?
Rant cukierniczy wystarczy położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i ustawić go w takich wymiarach, jakie sobie wymarzyliśmy. Same ścianki warto również obłożyć papierem do pieczenia, podobnie jak w przypadku tradycyjnych form.
Po takim działaniu już bez problemu możemy robić ciasto w formie bądź też dwa, kiedy mamy dostęp do separatora. Rant cukierniczy może nam pomoc w nakładaniu kolejnych warstw ciasta kolejno na siebie. Dzięki temu będziemy mogli uniknąć ewentualnego rozlania się kremu na boki.